SEBECO HELPT
0800 20 250

Heb je vragen als werknemer, werkzoekende of zelfstandige tijdens de Coronacrisis?
Wij staan ter beschikking !

Vragen als werknemer ?

Hioe zit het met de waarborgen en uitstel van betalig van belastingen? Kom ik in aanmerking voor uitstel van betalig van mijn hypothecair krediet? Kan mijn werkgever mij verplichten naar kantoor te komen?

Vraag als werkzoekende ?

Ik ben nu tijdelijk werkloos. Hoe lang kan dit duren?  Wanneer word ik wat uitbetaald? En kan mijn werknemer mij ontslaan na deze tijdelijke werkloosheid?

Vraag als zelfstandige of bedrijf ?

Hoe zit het met de hinderpremie? En de voorgestelde oplossingen rond btw en belastingen? Moet ik extra aandacht besteden aan de privacy nu we allemaal meer van thuis werken?

Hackers misbruiken hoger internetgebruik door corona, politie waarschuwt voor internetfraude.

1. Check je e-mails
Verreweg de meeste datalekken gebeuren door foutjes met e-mailen: een bestand naar een verkeerde ontvanger of een tikfout in een e-mailadres. Wees alert als je privacygevoelige data verstuurt. Kijk ook kritisch naar de inhoud van je e-mails, vooral als je berichten doorstuurt. Welke gegevens staan daar in, en zijn die relevant voor de volgende ontvanger?
 
2. Wees voorzichtig met e-mailbijlagen
Een document vol persoonsgegevens als bijlage naar iemand anders e-mailen is niet volledig veilig. Vergrendel bijlagen met grote hoeveelheden persoonlijke informatie met een wachtwoord. Deel dat wachtwoord niet in de e-mail, maar bijvoorbeeld separaat per sms of telefoon.
 
3. Wees alert op phishing mails
Phishing e-mails zijn allang geen knullige teksten meer vol taalfouten. Ze zien er vaak heel professioneel uit en lijken afkomstig van bedrijven als Apple of ING. Als je de afzender van een mail niet kent of de mail ziet er verdacht uit: klik dan NOOIT op de links. Wees ook alert als men om geld of gegevens vraagt of als het verzoek spoed heeft. Open in geen geval bijlagen en voer nooit inloggegevens in via een link uit de e-mail.
 
4. Gebruik software om jouw wachtwoorden op te slaan
Wachtwoorden onthouden is lastig. Veel mensen gebruiken daarom steeds dezelfde wachtwoorden, laten de laptop of smartphone wachtwoorden onthouden of ze slaan ze op in een mail of document. Dat is niet veilig. Gebruik software die helpt bij het onthouden van moeilijke maar veilige wachtwoorden, zoals Lastpass of 1Password. Je werkgever kan je hierbij helpen.
 
5. Print veilig en vergrendel je apparaat
Print persoonlijke documenten alleen via een printer met een pincode of een persoon­lijke pas. Zo kan alleen degene die de documenten heeft afgedrukt, ze ophalen bij de printer. Vergrendel bovendien altijd je computer of laptop als je er niet achter zit.
 
6. Gebruik goede wachtwoorden.
Zorg dat je een goed wachtwoord gebruikt voor je computer of laptop. Wachtwoorden als ‘welkom1234’ of de naam van je kind zijn niet veilig. Goede wachtwoorden zijn lang en bestaan uit letters, hoofdletters, cijfers en/of speciale tekens. Extra tip: vervang in je wachtwoord bepaalde letters door tekens die erop lijken. Bijvoorbeeld Ditis€€nG0€d_W@chtw00rd!
 
7. Herken hackers en oplichters
Hackers en oplichters gebruiken vaak trucs om toegang te krijgen tot je data. Kwaadwillenden kunnen zich bijvoorbeeld voordoen als IT-experten en zo per telefoon om inloggegevens vragen. Ga daar nooit op in of neem eerst contact op met je eigen IT-afdeling.


20 maart 2020

Ingrid Walry

SEBECO begeleidt

Het project SEBECO HELPT moet de dienstverlening voor de SEBECO klanten makkelijker en beter toegankelijk maken. In de komende dagen wordt de informatie op de HELPT-pagina’s snel uitgebreid, onder andere met veelgestelde vragen (FAQ's). Daarnaast wil SEBECO de mogelijkheid bieden om haar kennis en ervaringen te delen met andere betrokkenen. Via de HELPT-pagina kunnen leden daarvoor tips, tools of andere suggesties doorgeven. Om zaken te delen wordt ook LinkedIn ingezet.  

Er is een speciaal crisisteam ingericht binnen SEBECO en we concentreren we ons op zo concreet mogelijke ondersteuning van onze klanten en hun klanten. Want dat is voor hen nu het belangrijkste", benadrukt Ingrid Walry. "Voor velen van hen is de situatie ingrijpend: klanten komen in de problemen en maken zich zorgen over de toekomst, misschien komen hun klanten zelf in problemen, projecten afronden is ingewikkeld, zelfstandigen maken zich zorgen over de toekomst, collega's kunnen ziek worden, examens worden uitgesteld. En dat zijn nog maar een paar voorbeelden."


17 maart 2020

Ingrid Walry

SEBECO sluit voor bezoekers

Verdere aanscherping van de maatregelen rondom het coronavirus maakt dat de SEBECO Center tot nader order na dinsdag 17 maart 2020 niet meer toegankelijk is voor bezoekers. Alle bijeenkomsten, opleidingen, vergaderingen en events zijn opgeschort. De maatregelen gelden tot zolang de Federale Overheid dit oplegt.

Dit is op dit moment de beste manier om de op-afstand continuïteit van onze dienstverlening aan u te garanderen, en tegelijkertijd uw en ons welzijn en dat van alle betrokkenen maximaal centraal te stellen.


U kan op ons rekenen om hier samen sterker uit te komen. Draag ondertussen goed zorg voor uzelf en uw naasten.  


16 maart 2020

Ingrid Walry

SEBECO luistert 0800 20 250

SEBECO start met het programma SEBECO HELPT is bedoeld om de klanten van haar klanten (patiënten, zorggebruikers, zorgverstrekkers, ziekenhuizen, burgers, ondernemers, overheden, federaties en andere stakeholders … ) te informeren met uiteenlopende vragen rondom de gevolgen van het coronavirus. Daarvoor zijn alle hulplijnen van SEBECO toegankelijk. De Helpdesk van SEBECO is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 08:00 uur tot 18:00 uur.

De uitbraak van het coronavirus heeft grote gevolgen voor de economie en daarmee ook voor overheden, ziekenhuizen, bedrijven, in alle denkbare functies. SEBECO HELPT is bedoeld om de klanten (burgers, ondernemers, patiënten, federaties en andere stakeholders) van haar klanten te informeren, te helpen bij praktische en eerstelijnsvragen, ondersteuning te bieden en ook om best practices samen te brengen.

Op de nieuwe SEBECO HELPT-pagina zijn verwijzingen opgenomen naar de diverse helpdesks en contactpersonen binnen de Federale Overheid. Ook is contactinfo opgenomen. Verder worden relevante publicaties samengebracht en wordt verwezen naar het coronadossier op https://www.info-coronavirus.be/nl/.

De SEBECO CONTACT CENTERS is voor de klanten van haar klanten bereikbaar op werkdagen van 08.00 uur 's ochtends tot 18.00 uur 's avonds. 16 maart 2020

Ingrid Walry